«Λόγια.. Λόγια… Μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Λόγια.. Λόγια… Μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών»

Ιανουάριος 31, 2018 - 08:56

Αν ανατρέξει κανείς στις αρκετές δεκάδες σελίδες του απολογισμού που μας μοίρασε η πλειοψηφία για τη σημερινή συνεδρίαση, βλέπουμε υπηρεσιακά έγγραφα, παράθεση τυπικών απολογισμών από κάθε διεύθυνση της Περιφέρειας, διαπιστώνουμε και πάλι να είναι  όλα τυπικά εντάξει απέναντι στις Καλλικρατικές υποχρεώσεις. Λόγος βερμπαλιστικός, κενού περιεχομένου.

Το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι η ηγεσία της Περιφέρειας υποστήριξε και υλοποίησε συνειδητά τις μνημονιακές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Είχε σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Πίσω από τις επιταγές του Καλλικράτη λειτούργησε με κατ’ εξοχήν υπαλληλική αντίληψη. Απλά διεκπεραίωσε και υλοποίησε τις κεντρικές πολιτικές. Δεν βρέθηκε απέναντι όταν οι μνημονιακές δυνάμεις κατεδάφιζαν το κράτος πρόνοιας, καταργούσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν λεηλατούσαν τα λαϊκά εισοδήματα και εκποιούσαν τη δημόσια περιουσία. Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού οι πολιτικοί χώροι από τους οποίους προέρχεται η σημερινή πλειοψηφία ταυτίστηκαν με την σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση.

Η υλοποίηση αυτών των πολιτικών έχει τραγικές συνέπειες. Και στην τη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού μειώθηκαν δραματικά οι πόροι της, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο και  αποδιοργανώθηκε η λειτουργία των υπηρεσιών, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλπ.

Το Π.Σ. κινήθηκε στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας που ψήφισε η πλειοψηφία. Δεν προωθήθηκέ η αναγκαία αναθεώρησή του. Ο Πρόεδρος, παρά τις θετικές προθέσεις του σε αρκετές περιπτώσεις,  δυστυχώς, λειτούργησε στις κρίσιμες στιγμές κάτω από τις πιέσεις της ηγεσίας ως πρόεδρος της πλειοψηφίας. Ουσιαστικά διηύθυνε το Π.Σ. κατ’ εντολή της με αποτέλεσμα να ευτελίζεται η λειτουργία του. Ανέχθηκε να παραβιάζεται όχι μόνο ο κανονισμός αλλά και η δεοντολογία (σημαντικά θέματα χωρίς εισηγήσεις ή την τελευταία στιγμή, άρνηση να δοθεί ο λόγος επί προσωπικού όταν δεχόμαστε προσωπικές επιθέσεις, ανοχή στον κ. Περιφερειάρχη να μιλάει ατέλειωτες ώρες, με συνέπεια πολλά θέματα να «περνάνε» ουσιαστικά χωρίς συζήτηση). Μείζον τέλος θέμα για τη λειτουργία του Π.Σ. έχει γίνει η εισαγωγή σημαντικότατων θεμάτων από τους Αντιπεριφερειάρχες κυρίως με τη διαδικασία του επείγοντος προ ημερησίας διάταξης.
Η ηγεσία της Περιφέρειας κινήθηκε χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου, στη λογική του «ό,τι προκύψει» και με μπόλικη δόση επικοινωνιακής τακτικής. Η διαχειριστική λογική ήταν κυρίαρχη. Και βέβαια σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τους πολίτες λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος και λόγω ιδεολογικού προσανατολισμού κινήθηκε στο ρυθμό που απαιτούν τα μεγάλα συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την μέθοδο της ΣΔΙΤ. Δηλαδή της παραχώρησης σε ιδιώτη μεγαλοεργολάβο της διαχείρισης με περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες σε βάρος των πολιτών.

Μια επιλογή που έχει ναρκοθετήσει εδώ και χρόνια την εναλλακτική και φιλική για το περιβάλλον αλλά και οικονομική λύση για τους πολίτες αυτή της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της επαναδιαλογής των υλικών.

Σε μια κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο η Περιφερειακή Αρχή δεν μπόρεσε με τη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, με την προώθηση του επιστημονικού δυναμικού της Πελοποννήσου να ανταποκριθεί με σωστή ιεράρχηση έργων που θα υπηρετούν ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Η επιδίωξη δημιουργίας Περιφερειακής Τράπεζας όταν δεν αντέδρασαν την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο έχασε την κυρίαρχη θέση του στο τραπεζικό σύστημα με την τελευταία σκανδαλώδη ανακεφαλαιοποίηση.
Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για προστασία της Περιφέρειας από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Οι όποιες παρεμβάσεις δεν ήταν ενταγμένες σε ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την αποτροπή τους, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφές από πλημμύρες σε αστικές περιοχές αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες όπως είχαμε με τις εκτεταμένες καταστροφές στην Λακωνία, την Αρκαδία και αλλού.

Υποστελέχωση της περιφέρειας αναδεικνύεται από όσα παραπάνω τονίζουμε και δείχνουν πόσο απέχει η Περιφερειακή Αρχή από το να υλοποιήσει μια συνολική πολιτική για την Περιφέρεια. Σχεδόν σε κάθε έναν επιμέρους απολογισμό από τα τμήματα της περιφέρειας που μας στείλατε η κατάληξη είναι ίδια: Η διαπίστωση για τηn υποστελέχωση της περιφέρειας και η αδυναμία υλοποίησης και προώθησης θεμάτων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Το να διαπιστώνετε το έλλειμμα προσωπικού είναι μια χαρά δουλειά του αρμόδιου διευθυντή και του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων. Δουλειά της Περιφερειακής Αρχής είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Το να μένει μόνο στη διαπίστωση είναι απλά απολογισμός ανεπάρκειας. Έκανε κάτι ουσιαστικό η περιφερειακή Αρχή για το θέμα αυτό ;
Τέλος, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ανοίξει η κουβέντα για την αναμόρφωση του Καλλικράτη. Έχετε γνώμη; Έχετε άποψη; Δεν θα ‘πρεπε να κάνουμε μια συζήτηση για το θέμα; Ως ΠΣ, ως εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί δεν πρέπει να συζητήσουμε τι προωθεί και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση ;

Καταψηφίζουμε τον απολογισμό, υπενθυμίζοντάς σας για μια ακόμα φορά ότι εκλεγμένη περιφερειακή Αρχή σημαίνει παραγωγή και υλοποίηση πολιτικής, όχι διεκπεραίωση και πρωτόκολλο.

Εμείς ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Περιφέρεια, η οποία θα είναι στο πλάι του λαού της Πελοποννήσου, για την υπεράσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων. Για την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Για μια ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα παράγει πραγματικές θέσεις εργασίας και θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.

Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την εξουσία, χωρίς να διστάζουμε να πούμε ναι, αν υπάρχουν κάποιες θετικές αποφάσεις, ακόμη και μικρές.

 

ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ Σταύρος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος

 

Περιφερειακοί Σύμβουλοι