Εκατό χρόνια ΓΣΕΕ: Στην Τρίπολη συζητείται το παρόν και το μέλλον του συνδικαλισμού (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκατό χρόνια ΓΣΕΕ: Στην Τρίπολη συζητείται το παρόν και το μέλλον του συνδικαλισμού (pics,vid)

Ιούλιος 16, 2018 - 20:05

Παρουσία εκπροσώπων φορέων από ολόκληρη την Πελοπόννησο ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Ιουλίου η Παμπελοποννησιακή Συνδιάσκεψη για την 100ή επέτειο της ΓΣΕΕ στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης. Με σύνθημα «Τα συνδικάτα ήταν, είναι και θα είναι εδώ», το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα φιλοδοξούν να ανοίξει η συζήτηση με την κοινωνία για το μέλλον του συνδικαλισμού και της εργατικής τάξης, ό,τι έχει απομείνει από αυτήν.

Κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης, ο Γιάννης Κουτσανδρέας, πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του την αναγκαιότητα του εργατικού κινήματος και της συνδικαλιστικής δράσης, με ανάλογη προσαρμογή, ασφαλώς, στα νέα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε εν συντομία στην ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα, ενώ περιέγραψε το ζοφερό εργασιακό τοπίο σήμερα, ύστερα και από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Στέφανος, αντιπρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, υπογράμμισε ότι το ΙΝΕ είναι μια διαδικασία παρεμβατική. «Το μεγάλο στοίχημα της κοινωνίας είναι ένα: Πώς θα βγούμε από την ύφεση και πώς θα πάμε παρακάτω. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα πάει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, θα προσπαθήσει με διάλογο με τα κόμματα να πάει παρακάτω. Όλοι μαζί θα πάμε σε μια διαφορετική μέρα».

Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, ευχαρίστησε το προεδρείο και επεσήμανε: «Ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συσχετισμού δυνάμεων πρέπει τώρα να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να αλλάξει η Ευρώπη, η χώρα μας και ο κόσμος ρότα. Οι εργασιακές σχέσεις αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού, σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικός ο ρόλος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθώς τεκμηριώνει επιστημονικά τις θέσεις των εργαζομένων και τους οπλίζει με επιχειρήματα. Τον προσεχή Αύγουστο η χώρα μας εξέρχεται από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Ο κόσμος της εργασίας υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα. Η εργασία πρέπει να τοποθετηθεί στο βάθρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτό αποτελεί το διακύβευμα της μεταμνημονιακής εποχής.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στις πρόσφατες συνθήκες που διαμόρφωσαν το εργασιακό περιβάλλον.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται κάτι το ξεκομμένο από την κοινωνία και τους ανθρώπους. Αφορά ξεκάθαρα τη θωράκιση της εργασίας και την αντιμετώπιση τη ανεργίας

«Η σημερινή συνδιάσκεψη έρχεται να δώσει απαντήσεις σε μια προβληματισμένη κοινωνία», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επετειακή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στην πλατεία Άρεως, σαν ένα πολύ τιμητικό για την πόλη γεγονός.

Από την πλευρά του, ο Αριστείδης Μπρουμάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ευχαρίστησε τον Γιάννη Παναγόπουλο για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης στην Τρίπολη και αμέσως έστρεψε τα βέλη του εναντίον του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαηλιού, λέγοντας ότι κατά την τοποθέτησή του, όταν έκανε λόγο για τον φιλελευθερισμό, αναφερόταν στα τρία χρόνια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση χαιρετίζουν τα επιτεύγματα της ΓΣΕΕ, αλλά όταν γίνονται κυβέρνηση τα ξεχνάνε

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ΔΕΗ, στο ΣΔΙΤ: «Σε αυτή την Αρκαδία το μόνο που της ταιριάζει είναι σκουπίδια; Αυτή η ανάπτυξη θα μείνει στα χαρτιά. Ούτε η ΔΕΗ θα πουληθεί ούτε τα σκουπίδια θα έρθουν εδώ».

Τέλος, κάλεσε όλο τον κόσμο στη συναυλία του εργατικού κινήματος, καθώς, όπως επεσήμανε, τα κουρέλια όχι μόνο στέκονται όρθια, αλλά τραγουδούν για τους καημούς του εργατικού κινήματος.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας κ. Φώτης Κολεβέντης κατά την έναρξη του χαιρετισμού του επεσήμανε ότι το να είναι κάποιος συνδικαλιστής είναι επιλογή ζωής και συνείδησης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα θα αγωνιστεί για το μέλλον. Δεν θα αφήσουμε τα οράματά μας μόνα τους.

Ο κ. Κατεμής Κωνσταντίνος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, είπε: «Θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι να φτιάξουν μια εργασία κακοπληρωμένη, με 12ωρη εργασία χωρίς ανάπαυση, χωρίς χρόνο για σκέψη. Η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα είναι μέρος των σχεδιασμών τους. Πρέπει να επενδύσουμε στην ομόνοια και στη συσπείρωση.

Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία και να εργαστούμε σκληρά για την έξωθεν καλή μαρτυρία

Ο κ. Κόλλιας Παναγιώτης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κιάτου, αναφέρθηκε στα εκατό χρόνια αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Είμαστε απέναντι στο έκτρωμα της αυστριακής Βουλής να ψηφίσει το 12ωρο. Πρώτα ο άνθρωπος

Ο κ. Λογοθέτης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου, επεσήμανε ότι πρέπει να απαλείψουμε την λέξη «μεσαίωνας» που ακούγεται για την εποχή μας.

Πρέπει να κάνουμε μια «επανάσταση»

Ο κ. Κανελλής Γιώργος, ΓΓ Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, είπε: «Στα εκατό χρόνια, το εργατικό κίνημα έδωσε μάχες, άλλοτε νίκησε, άλλοτε ηττήθηκε, αλλά έδωσε μάχες. Θα έπρεπε να εμφανίζεται το εργατικό κίνημα πιο ώριμο.

Σε τέτοιες επετείους, στόχος μας είναι η αυτοκριτική και ο εντοπισμός των σφαλμάτων

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ιδιαιτέρως καυστικός, έθεσε μια άλλη διάσταση του ζητήματος, ενώ αναφέρθηκε και στο 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Τρίπολη, λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν προσέφερε τίποτα: «Εκατό χρόνια μετά βρισκόμαστε μπροστά σε  νέα δεδομένα. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση φέρνει τρομακτικές αλλαγές παντού. Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη βγάζει εκατοντάδες επαγγέλματα στην ανεργία. Εμείς, κάνουμε κάτι για αυτό;

Είδατε κανένα αποτέλεσμα από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου; Το ΕΣΠΑ είναι 20 δισ. ευρώ και κατασπαταλείται σε προσλήψεις του Δημοσίου

«Ποιος στηρίζει τη μαύρη εργασία; Γιατί δεν βρίσκουν στην Τεγέα ανθρώπους να μαζέψουν τα φρούτα; Επειδή παίρνουν ένα επιδοματάκι και θέλουν να δουλέψουν ‘’μαύρα’’. Ο ιδιωτικός τομέας δεν πίνει το αίμα των εργαζομένων με το μπουρί της σόμπας.»

Να δούμε το τι θα παραγάγουμε αύριο σε ετούτο τον τόπο και όχι να συζητάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

«Θα παραγάγουμε, λοιπόν, νέα προϊόντα; Αν δεν δούμε τα προγράμματα, που είναι μια αμαρτία και μισή, αν δεν θέσουμε το ζήτημα της Παιδείας, αν δεν αλλάξουμε, δεν θα γίνει τίποτα. Πρέπει να τελειώνουμε με το αίσχος των ΛΑΕΚ, πρέπει να τους δώσουμε καινούρια πράγματα.»

Εκπαίδευση, δικαιοσύνη, καινοτομία, φορολογία. Όλα αυτά πρέπει να τα πάμε πακέτο

Σημειωτέον ότι ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης καθώς και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μάλιστα θα απηύθυνε και ομιλία με θέμα «Πολιτική και συνδικαλισμός», απέστειλαν επιστολή με τον χαιρετισμό τους, καθώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο κ. Παπαηλιού απηύθυνε την ομιλία του κατά τον χαιρετισμό του.

Γαλανιάδη Εύα

Περισσότερα στο Εκατό χρόνια ΓΣΕΕ: Στην Τρίπολη συζητείται το παρόν και το μέλλον του συνδικαλισμού (pics,vid)